Ismeritek a Brown sisters projektet? Az ötlet maga egyszerű, mint a szög. De cserébe fejbe is kólint.

Még az is lehet, hogy a fotós, Nicholas Nixon véletlenül döbbent rá a terv erejére. 1975-ben lencsevégre kapta a feleségét és annak húgait vagy nővéreit, összesen négy Brown lányt. Majd megismételte a következő évben. És így tovább 2010-ig.

1975

 1990

 

2010

Az eredmény nem is kész nagyregény képekben, egyenesen eposz. Valójában bármilyen szempontot választhatunk, érdemes végigpergetni hozzá a teljes gyűjteményt. Mondjuk az első négy alkalommal végignézzük úgy, hogy mindig csak egy kiválasztott arcra koncentrálunk. Aztán lepergethetjük magunk előtt mindazt, amit a divat árul el egy korról. A fényeket. A testtartást. A tájat vagy a tárgyakat. A frizurákat. Az arckifejezéseket. A ráncokat. A szeplőket. Bármit. Vajon terhes-e közben bármelyikük? Négy nőről szólván nehéz elképzelni az ellenkezőjét. Ha igen, melyik képen kicsoda? Mert látszani nem látszik semmi. Végül csak kibökjük, ami motoszkál bennünk percek óta: szépen végigszántotta rajtuk szemfogait az idő. De el nem hízott egyikük sem.

Mennyi melankólia, mennyi cseppet sem problémás szomorúság, mennyi rejtett, talányos, csendben izzó női történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://lunarium.blog.hu/api/trackback/id/tr152910614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása